Ekskursija po Raseinių kraštą

Grupė Raudonės bendruomenės „Žiburys“ narių (20) praėjusios savaitės pabaigoje išsiruošėme į ekskursiją po Raseinių kraštą. Vykome į kelionę nuosavu transportu. Ekskursija prasidėjo nuo Betygalos miestelio, kuriame mūsų laukė labai puiki gidė, kuri papasakojo ne tik apie Betygalos miestelio, bet apie viso Raseinių krašto lankytinas vietas ir legendas, vietinės bažnyčios istoriją. Vėliau nukeliavome prie miestelyje augančio Daukšos ąžuolo, kurio amžius siekia apie 300 metų, apsilankėme labai gražiai įrengtuose Betygalos kaimo bendruomenės namuose. Betygalos miestelyje yra išlikęs Vytauto Didžiojo paminklas.

Dar vienas mūsų aplankytas objektas buvo Maslauskiškių vandens malūnas, kuris buvo pastatytas XIX amžiaus pabaigoje, o per karą smarkiai nuniokotas. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę šis malūnas buvo grąžintas savininkų palikuonims, kurie jį iš pagrindų atstatė. Apžiūrėjome malūne esančius miltų ir kruopų malimo įrengimus, kurie išsidėstę per tris pastato aukštus. Įdomu, kad šiame malūne buvo nufilmuoti keli epizodai lietuviško filmo „Niekas nenorėjo mirti“.

Vėliau keliavome toliau, pasivaikščiojome virš Dubysos kabančiu vadinamuoju beždžionių tiltu, kur patyrėme ir ekstremalių pojūčių.

Kita mūsų aplankyta vietovė buvo Ugionių kaimas, kuriame stovi įspūdinga, 1836 m. pastatyta Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia. Be to, šalia šios įspūdingos bažnyčios pastatyta koplyčia, kurios viduje yra šaltinis. Žmonės tiki, kad šio šaltinio vanduo yra stebuklingas, kad nuplovus juo skaudamas akis, jos išgyja. Išmėginome šio šaltinėlio vandens galias, pažiūrėsime kaip suveiks.

Kitas kelionės etapas buvo poeto Jono Mačiulio – Maironio gimtinė Bernotų kaime, kur prabėgo poeto vaikystė, kur formavosi jo pirmieji gamtos ir pasaulio pažinimo įspūdžiai.

Toliau keliavome link Lyduvėnų tilto, kuris yra paskelbtas kultūros paminklu. Tai aukščiausias ir ilgiausias Lietuvos tiltas, kurio aukštis 42 m, o ilgis net 599 metrai. Pasigrožėję šiuo įspūdingu statiniu pasukome į Šiluvą, apžiūrėjome gražiai sutvarkytą miestelį, apsilankėme Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje, kurios didžiajame altoriuje yra stebuklais garsėjantis Marijos paveikslas, pabuvojome  Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčioje.

Tai buvo paskutinis mūsų kelionės etapas. Visi laimingi, nors ir pavargę, grįžome į namus. Dėkojame mokytojai Elenai Elzbergienei, kuri pasirūpino mūsų kelionės maršrutu ir surado gidus, dėl ko mūsų ekskursija buvo labai įdomi.
Prie šios kelionės dalinio finansavimo prisidėjo Jurbarko rajono savivaldybė.